Houding-Gedrag-Cirkel

De Betari Box is een model dat je bewust maakt van jouw effect op iemand anders en andersom. Ik noem het ook wel de Houding-Gedrag-Cirkel. Het model ziet er zo uit:

Houding-Gedrag-Cirkel

Mijn houding (attitude) ten opzichte van jou bepaalt hoe ik mij gedraag tegenover jou. Mijn gedrag tegenover jou, bepaalt jouw houding ten opzichte van mij. Jouw houding ten opzichte van mij bepaalt jouw gedrag tegenover mij. En jouw gedrag tegenover mij, bepaalt mijn houding ten opzichte van mij.

Als ik jou aardig vind, dan ben ik aardig voor jou. Jij vindt dat waarschijnlijk fijn, je gaat mij ook aardig vinden en je bent ook aardig voor mij.

De waarde van dit model zit ’m vooral in het besef dat je de omgang met anderen kunt aanpassen, door te sleutelen aan je eigen houding. Dáár heb jij namelijk de meeste directe invloed op. Andere houding = ander gedrag = andere houding richting jou = ander gedrag richting jou.

Het is goed om te weten dat je altijd ergens een ingang heb (bij jezelf, namelijk) om de omgang met anderen te veranderen.

Overigens gaat dit model niet alleen over jouw gedachten over anderen. Het raakt eigenlijk aan al je opvattingen en het daar uit volgend gedrag. In dit filmpje geef ik een voorbeeld aan de hand van ‘perfectionisme’.

Binnen de Piramide van Mentaliteit et cetera is de Houding-Gedrag-Cirkel een instrument in de onderste lagen: mentaliteit, strategie en tactiek.

Ik vind dit een waardevol instrument. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Heb je hier iets aan? Laat het me weten in een commentaar hieronder.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.