Over ons

Mentale en fysieke weerbaarheidstrainingen | Michiel Commandeur | contact met Kaihatsu WeerbaarheidKaihatsu Weerbaarheid verzorgt mentale en fysieke weerbaarheidstrainingen en coaching, voor zelfkennis, sociale vaardigheden en veerkracht.

Michiel Commandeur (1979) is de trainer/coach van Kaihatsu Weerbaarheid. Hij kent als geen ander de worsteling voor een weerbaar bestaan. “Grenzen aangeven, opkomen voor jezelf en je mening, ‘Nee’ zeggen: ook ik heb er moeite mee gehad. En nog steeds is het van tijd tot tijd een uitdaging.”

Hefboom
De hefboom die bij Michiel tot een verbetering heeft geleid, kwam voort uit zijn passie voor de Oosterse krijgskunst karate. “Ik beoefen zelf karate sinds mijn twaalfde. Het heeft me ongelooflijk veel gebracht: van positieve zelfinzichten tot de ontmoeting met de vrouw die mijn levenspartner is geworden. En allerlei mooie kansen op het gebied van werk, lesgeven en coachen. Toen ik in 2012 begon met Kaihatsu Karate-do, had ik meteen het idee om ook weerbaarheidstrainingen aan te bieden. Eerlijk is eerlijk: dat was ook een beetje vanuit de gedachte ‘Je geeft les in dat wat je zelf het meeste nodig hebt’.”

Wat volgde was een reeks opleidingen en cursussen die Michiel hebben gevormd tot de trainer/coach die hij nu is. De weerbaarheidstrainingen van Kaihatsu zijn geworteld in karate en in het Rots-en-Waterprogramma. Daarnaast volgde Michiel opleidingen en trainingen op het gebied van mental coaching, beweegcoaching, de 7 gewoontes van hoogst effectieve mensen van Stephen Covey en Geweldloze Communicatie van Marshal Rosenberg.

Model
Al deze bagage, samen met Michiels ervaringen als karateka (als beoefenaar en als leraar) heeft geleid tot een hoogst bruikbaar model voor weerbaarheidstrainingen en coaching.

Allereerst is daar de definitie van weerbaarheid volgens Kaihatsu:

Weerbaarheid is je jezelf kennen en waarderen, zodat je passend kunt omgaan met anderen en de uitdagingen van het leven aankunt.

Deze definitie bevat de thema’s zelfkennis, sociale vaardigheden en veerkracht, die gezamenlijk bijdragen aan een weerbaar bestaan. Om vanuit deze definitie concreet aan de slag te kunnen met weerbaarheid, hanteert Kaihatsu het volgende model:

In dit model is je Mentaliteit het fundament van de piramide. Je Mentaliteit is de basis voor je handelen in het dagelijks leven. Die staat gelijk aan het eerste deel van de definitie van weerbaarheid (jezelf kennen en waarderen). Vanuit die Mentaliteit bepaal je bewust je Strategie en Tactiek voor bijvoorbeeld de omgang met anderen en de uitdagingen van het leven. Daarmee staan Strategie en Tactiek gelijk aan de volgende twee delen van de definitie van weerbaarheid (passend omgaan met anderen en de uitdagingen van het leven aankunnen). Techniek en Gereedschap tenslotte zijn de meest concrete vaardigheden en hulpmiddelen die je daadwerkelijk toepast. Denk bijvoorbeeld aan ‘Ik-boodschappen’, Luisteren-Samenvatten-Doorvragen, ‘Mededeling-in-3-stappen’, enzovoort, enzovoort.

Voordelen
Michiel past dit model zelf ook toe en merkt de voordelen. “Keer op keer teruggaan naar de basis helpt om grip te krijgen op wat er speelt in het leven en om duidelijke keuzes te maken voor de best passende aanpak op dat moment. Ik ga vragenderwijs van Mentaliteit naar Strategie en Tactiek, en bepaal dan welke Technieken en Gereedschappen het meest effectief zijn. Míj helpt dat enorm. En ik deel deze aanpak graag met jou. Ik weet zeker dat je er baat bij hebt.”

Nieuwsgierig?
Benieuwd naar wat dit model voor jou kan opleveren? Neem gerust contact met ons op.