Zeven voorwaarden voor flow

Flow is een ‘staat van zijn’ waarbij je tijd en ruimte vergeet, waarbij je volop geconcentreerd bent en optimaal gebruik maakt van je capaciteiten en talenten. Flow is typisch iets wat je kunt beleven tijdens het sporten, maar ook wel met andere bezigheden. In hun geweldige boek Ikigai geven Francesc Miralles en Héctor Garcia zeven voorwaarden voor flow. Ik vind ze te mooi om niet te delen. En ik denk dat flow sterk bijdraagt aan ons zelfvertrouwen.

De zeven voorwaarden voor flow luiden als volgt;

  1. weten wat je moet doen
  2. weten hoe je het moet doen
  3. weten hoe goed je het doet
  4. weten waar je heen moet (als er navigatie aan te pas te komt)
  5. het moet een grote uitdaging voor je vormen
  6. en een grote kundigheid van je vereisen
  7. je moet vrij zijn van afleiding

Deze zeven voorwaarden voor flow hebben raakvlakken met andere psychologische kenmerken van de mens. Zo doen nummers 1 tot en met 4 mij denken aan de psychologische basisbehoefte van competentie. De mens voelt zich fijn als hij weet dat hij in staat is om te doen wat hij moet of wil doen. Het mag best moeite kosten om iets te bereiken, maar we willen wel het gevoel hebben dat we het kúnnen! Als we in de flow zitten, dan hebben we een sterk gevoel van vaardigheid. Zo doet flow ons zelfvertrouwen groeien.

Stretchzone opzoeken

De nummers 5 en 6 doen mij denken aan de comfortzone, stretchzone en paniczone. Wie in flow zit, daagt zichzelf uit. Hij durft zich te stretchen en denkt zichzelf geel.

En nummer 7 ten slotte doet me denken aan dat vermakelijke maar soms zo afleidende zoogdierenbrein dat we nog ergens in onze hersenpan hebben liggen. Als je dat stukje brein zich een poosje koest kunt laten houden, dan bereik je gemakkelijker flow. En zul je vervolgens ook geen behoefte meer hebben aan afleiding.

Ik ben benieuwd: wanneer zat jij voor het laatst in een staat van flow? Wat was je aan het doen? En hoe voelde dat? Laat het weten in een commentaar hieronder.

Meer lezen?

Het boek van Francesc Miralles en Héctor Garcia over Ikigai is echt een aanrader. Het vervolg erop geeft je praktische tips om zelf je ikigai te vinden.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.