Moet ik dit nu doen

De meest effectieve technieken en gereedschappen voor weerbaarheid op de werkvloer blinken vaak uit in eenvoud. Moet ik dit nu doen? is er zo eentje. Deze op het oog simpele vraag helpt je nadenken over je taakopvatting en je timemanagement. En zo helpt het je bij het maken van keuzes en bij het stellen van prioriteiten.

De grap van deze techniek zit ‘m in waar je de klemtoon legt in de vraag. Je kunt bijna elk woord benadrukken, waardoor het een andere vraag wordt.

  • Móet ik dit nu doen? Moet dat echt? En zo ja, van wie dan? Is het een verplichting? Of mág het?
  • Moet ík dit nu doen? Hoort deze taak echt bij mij? Ben ik de aangewezen persoon om dit te doen? Of past de taak eigenlijk beter bij iemand anders?
  • Moet ik dít nu doen? Is deze taak het juiste om te doen? Of moet ik er nog eens over nadenken en eventueel met een andere strategie kiezen?
  • Moet ik dit doen? Is dit het juiste moment om deze taak te doen? Of: moet het per sé nu, of kan ik het inplannen op een moment waarop ik er optimaal aandacht aan kan geven.
  • Moet ik dit nu dóen? Is dit de juiste aanpak? Is dit wijs?

De vraag is niet bedoeld als instrument om werk van je af te schuiven, al snap ik dat dat zo kan lijken. In plaats daarvan is het bedoeld als hulpmiddel bij het kritisch nadenken over je inzetbaarheid en tijdmanagement. Het helpt je om het stuur in handen te nemen en je mentaliteit te bepalen over je werk van dat moment.

Duidelijkheid in één minuut

De kracht van deze techniek vind ik de eenvoud ervan. Heb je last van stress op je werk of op school? Neem één minuut de tijd en stel jezelf vijf keer de vraag Moet ik dit nu doen? Steeds met de klemtoon ergens anders. Tien tegen één dat jij de angel van je probleem ermee weet te vinden. En dan is een oplossing ook heel dichtbij.

Probeer het maar eens uit. En laat me weten hoe deze vraag jou helpt, in een commentaar hier beneden.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.