Techniek

In de ‘Piramide van Mentaliteit et cetera’ is Techniek de vierde etage. In dit artikel leg ik uit wat we bedoelen met techniek voor weerbaarheid. En waarom het belangrijk is dat je technieken passen bij je onderliggende mentaliteit, strategie en tactiek.

Het woordenboek omschrijft techniek als ‘manier waarop je aan het werk gaat om iets te maken of te doen’. En dat is ook in de piramide precies wat het is! Met technieken voer je je tactiek en strategie uit.

Elders op deze website gaf ik het voorbeeld van (bijna-)pesterij op school in de vorm van venijnige opmerkingen van een klasgenoot. We stelden dat je op een rustig moment en op een rustige plaats je mentaliteit, strategie en tactiek hebt bepaald om hiermee om te gaan. Je koos voor een assertieve strategie waarbij je een tactiek van vragen stellen wilt toepassen op het moment dat het nodig is.

Je kunt vervolgens verschillende technieken kiezen. Belangrijk is wel dat de techniek die je kiest, past bij je gekozen strategie en tactiek. Bij een assertieve strategie passen een open houding, waarbij je stevig staat, oog houdt voor de belangen van jezelf en de ander, maar zeker ook je eigen grenzen bewaakt. Een agressieve strategie en tactiek vragen om andere technieken. En bij een sub-assertieve strategie pak je het ook weer anders aan.

Vier Krachtige Vragen

Een passende techniek bij een assertieve strategie en tactiek zijn de ‘Vier Krachtige Vragen’. Deze luiden als volgt:

  1. Dat is interessant. Waarom zeg je dat?
  2. Dat is interessant. Vertel me meer.
  3. Dat is interessant. Waarom doe je dat?
  4. Dat is interessant. Waarom vraag je dat?

In het voorbeeld van de klasgenoot die venijnige opmerkingen maakt, kun je dus steeds een van deze vragen gebruiken om hem of haar ter verantwoording te roepen. Je neemt zelf het initiatief en ‘dwingt’ de klasgenoot om te reflecteren op zijn of haar gedrag. Je gaat dus niet in op de inhoud van de venijnige opmerkingen, maar stelt alleen maar vragen over de achterliggende motieven van je klasgenoot.

Misschien heeft hij of zij een reden om zich zo te gedragen. Blijf doorvragen! Een andere optie is dat de pestkop niet goed woorden kan of wil geven aan zijn of haar achterliggende motieven. Uiteindelijk komt er dan geen bevredigend antwoord op jouw Krachtige Vragen. De pestkop voelt dat zelf ook. Grote kans dat het gedrag dan stopt. In dat geval heb je met succes de techniek van de Vier Krachtige Vragen toegepast, geheel in lijn met je gekozen tactiek, strategie en mentaliteit. Want je hebt je eigen grenzen bewaakt, vanuit een open en duidelijke houding, met oprecht contact met de ander.

Er zijn natuurlijk veel meer technieken passend bij een assertieve strategie, die we elders op deze site ook nader toelichten. Voor nu is hopelijk duidelijk dat je keuze voor een techniek voortkomt uit je strategie en tactiek.

Probeer het maar eens uit. En als je er hulp bij nodig hebt, neem dan gerust contact op.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Heb je hier iets aan? Laat het me weten in een commentaar hieronder.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.