Strategie en Tactiek wat is het verschil?

In de ‘Piramide van Mentaliteit et cetera’ zijn strategie en tactiek belangrijke elementen. Maar wat is nu het verschil tussen die twee? In dit artikel leg ik dat uit.

Ikzelf heb het verschil tussen strategie en tactiek geleerd in de context van zelfverdediging en krijgskunst. In het karateboek The Way of Kata staat het als volgt uitgelegd (vrij vertaald door mijzelf):

“Strategie is wat je doet om je voor te bereiden op contact met de vijand, terwijl tactieken zijn wat je doet tijdens contact met de vijand.”

Met strategie bereid je je dus voor op een situatie. Het is een overkoepelende aanpak: een plan op hoofdlijnen dat richting geeft voor het bereiken van je doel. Daarmee is een strategie ook typisch iets voor de lange termijn. Een strategie bedenk je op voorhand en in rust.

Een tactiek is vervolgens dat wat je daadwerkelijk dóet. Het is een manoeuvre, een actie die je uitvoert om een doel te bereiken. Je kunt op basis van je strategie wel van tevoren bedenken welke tactieken je wilt gebruiken. Kenmerkend voor tactieken is dat je ze toepast in het hier en nu van een situatie.

Een voorbeeld voor weerbaarheid

Hoe kun je strategie en tactiek toepassen voor weerbaarheid? Een voorbeeld: stel dat je op school te maken hebt met een klasgenoot die venijnige opmerkingen over je maakt. Het grenst aan pesterij en het gebeurt te vaak om nog plagerij te zijn. Je hebt er een beetje last van.

De eerste stap die je kunt doen is – op een rustig moment en op een rustige plek – te bepalen hoe je hierover denkt en wat je wilt. Je bepaalt dus eerst je mentaliteit. In dit voorbeeld ga ik er even van uit dat je die venijnige opmerkingen niet meer wenst te horen en dat je daar gegronde redenen voor hebt.

De volgende stap is het bepalen van je strategie. Dit doe je nog steeds op een rustig moment, op een rustige plek. Strategieën kunnen onder andere agressief of assertief zijn. Je kiest liefst een strategie die het beste bij jou eigen karakter past. In dit voorbeeld ga ik uit van een assertieve strategie. Dat betekent dat je de klasgenoot met open vizier tegemoet treedt, met oog voor zowel jou belangen als die van hem of haar, maar dat je tegelijkertijd duidelijk wilt zijn over je grenzen.

Een tactiek die bij deze strategie past is bijvoorbeeld het stellen van vragen. Op het moment dat je klasgenoot weer venijnige opmerkingen maakt, ga jij met een belangstellende houding het gesprek aan en stel je alleen maar vragen. Dát is wat je op dat moment dóet.

Van strategie naar tactiek naar techniek

Wat voor vragen dat dan zijn en hoe je dat doet, leg ik uit een ander artikel. Dat raakt namelijk aan techniek, de volgende laag in de piramide. Voor dit voorbeeld is het voldoende om te weten dat je in rust een assertieve strategie hebt gekozen en dat vragen stellen de daaruit voortkomende tactiek is.

Het verschil kennen tussen strategie en tactiek is wezenlijk voor de samenhangende en succesvolle toepassing ervan in het dagelijks leven. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Heb je hier iets aan? Laat het me weten in een commentaar hieronder.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.