Mededeling-in-3-stappen

De Mededeling-in-3-stappen is een sterke techniek voor weerbaarheid en assertiviteit die je kunt gebruiken als je wilt dat iemand zich anders gaat gedragen. Deze techniek heb ik gevonden in het boek Kom op voor jezelf van Cathy Birch.

De techniek gaat als volgt:

  1. Bepaal en benoem het gedrag waar je last van hebt.
  2. Vertel welk effect dat gedrag op jou heeft.
  3. Vraag om de verandering die je graag zou zien.

Een voorbeeld: “Als je mij onderbreekt terwijl ik iets vertel (1), dan voel ik mij niet gehoord en gezien (2). Ik zou het fijn vinden als je me laat uitpraten (3).”

Let op: deze gesprekstechniek is effectief, maar dat wil niet zeggen dat ‘ie áltijd en overal werkt. Soms kiest iemand ervoor om zijn gedrag niet (meteen) aan te passen. Vaak zie je op termijn alsnog verandering in gedrag, omdat het ongewenste gedrag minder effect heeft als er aandacht op gevestigd is.

De Mededeling-in-3-stappen is in allerlei situaties toepasbaar, zolang je de drie stappen maar in de juiste volgorde doet.

De techniek werkt om verschillende redenen. Ten eerste spreek je de ander aan op zijn gedrag, en niet op de persoon. Ten tweede spreek je vanuit je eigen beleving. Daar mag de ander wat van vinden, maar voor jou is die beleving wáár. Tot slot doe je een concreet verzoek voor (doorgaans) haalbare gedragsverandering.

Probeer het maar eens uit! En laat me weten wat je bevindingen zijn.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.