Piramide van Mentaliteit et cetera

De ‘Piramide van Mentaliteit et cetera’ is een belangrijk instrument bij de coaching en trainingen van Kaihatsu Weerbaarheid. Ik heb het model zelf geleerd in de context van zelfverdediging, maar heb ondervonden dat het ook zeer bruikbaar is op andere levensgebieden.

Piramide van Mentaliteit et cetera

In dit model is je Mentaliteit het fundament van de piramide. Je Mentaliteit is de basis voor je handelen in het dagelijks leven. Die staat gelijk aan het eerste deel van de definitie van weerbaarheid volgens Kaihatsu (jezelf kennen en waarderen).

Vanuit die Mentaliteit bepaal je bewust je Strategie en Tactiek voor bijvoorbeeld de omgang met anderen en de uitdagingen van het leven. Daarmee staan Strategie en Tactiek gelijk aan de volgende twee delen van onze definitie van weerbaarheid (passend omgaan met anderen en de uitdagingen van het leven aankunnen).

Techniek en Gereedschap tenslotte zijn de meest concrete vaardigheden en hulpmiddelen die je daadwerkelijk toepast. Denk bijvoorbeeld aan ‘Ik-boodschappen’, Luisteren-Samenvatten-Doorvragen, ‘Mededeling-in-3-stappen’, enzovoort, enzovoort.

Terug naar je basis

Met de ‘Piramide van Mentaliteit et cetera’ heb je een hulpmiddel in handen waarmee je steeds terug kunt gaan naar je eigen basis. Je past het model toe door jezelf vragen te stellen als:

1. Hoe denk ik hier eigenlijk over?
2. Hoe wil ik dit aanpakken, nu ik weet hoe ik erover denk?
3. Wat ga ik dan daadwerkelijk dóen?
4. Welke technieken pas ik daarbij toe? En welk gereedschap heb ik daarbij nodig?

Met deze vragen werk je voortdurend vanuit je eigen waarden en normen, terwijl je wel concreet weet wat je kunt doen en hoe je dat kunt doen.

Probeer het maar eens uit. En als je er hulp bij nodig hebt, neem dan gerust contact op.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Heb je hier iets aan? Laat het me weten in een commentaar hieronder.

P.S. deze piramide gebruiken we ook bij de karatelessen van Kaihatsu Karate-do, dé karateschool voor Burgum en omstreken. Kijk ook eens op die site.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.