Negen vragen voor flow

Elders op deze site schreef ik over de zeven voorwaarden voor flow. Flow is een ‘staat van zijn’ waarin je het prettigst kan werken en presteren. In dit artikel geef ik negen vragen die je jezelf kunt stellen om flow te bereiken.

Ik heb deze en andere vragen geleerd tijdens mijn opleiding tot Mental Coach bij CIVAS. Zelfspraak, oftewel hoe jij met jezelf praat, is een belangrijk instrument bij mental coaching. Met deze negen vragen pas je zelfspraak toe op een opbouwende manier, die je helpt om flow te bereiken.

  1. Is mijn taak een uitdaging voor mij?
  2. Is mijn taak haalbaar voor mij?
  3. Als mijn taak te moeilijk is voor mij: hoe kan ik de taak opdelen in kleinere taken die wél haalbaar zijn?
  4. Als mijn taak te gemakkelijk voor mij is: hoe kan ik de taak interessanter maken? Of kan ik de taak delegeren aan iemand die het een uitdaging vindt?
  5. In welke zone zit ik: groen, geel of rood?
  6. Heb ik mijn doel nog helder voor ogen?
  7. Vergeet ik de tijd, of duurt elke minuut eindeloos?
  8. Vraag ik om hulp als ik dat nodig heb?
  9. Wat drijft mij: enthousiasme, de angst om te falen, of iets anders?

De sleutel tot flow ligt erin dat je jezelf precies genoeg uitdaagt. Te veel uitdaging leidt tot stress, te weinig uitdaging leidt tot verveling. Deze vragen helpen je om bewust de balans te zoeken tussen te veel uitdaging en te weinig.

Probeer het maar eens uit. En als je er hulp bij nodig hebt, zoals in vraag 8, schroom dan niet om contact te zoeken. Ik help je graag.

Laat me weten hoe deze vragen jou helpen in een commentaar hieronder.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.