3-tips-zelfvertrouwen

In dit artikel en in deze video geef ik je drie tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is altijd een belangrijk onderwerp in weerbaarheidstrainingen. Maar wat is zelfvertrouwen nu precies? En is zelfvertrouwen een gegeven of kun je het vergroten? Bij Kaihatsu geloven we dat je aan je zelfvertrouwen kunt sleutelen.

Als je in het woordenboek kijkt, dan is de definitie van zelfvertrouwen simpelweg ‘vertrouwen in eigen kunnen’. Het gaat dus om je eigen oordeel over je capaciteiten. Je maakt de balans op tussen wat je kunt en wat er van je gevraagd wordt. Als dat naar jouw mening met elkaar in balans is, dan heb je een gezond zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen staat niet vast. In sommige situaties heb je meer zelfvertrouwen dan in andere. Dat betekent ook dat je kunt sleutelen aan zelfvertrouwen. En dat je dingen kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Hieronder staan drie dingen die je daarvoor kunt doen.

Tip 1: Oefenen

Hoe meer je een vaardigheid oefent, hoe groter je zelfvertrouwen in die vaardigheid wordt. Oefenen is dus een sleutel tot zelfvertrouwen. Als je een vaardigheid gaat oefenen, doe dat dan doelgericht. Bepaal een duidelijk doel waar je naar toe werkt. Wees tijdens het oefenen ook mild voor jezelf. Je hoeft niet meteen een ster te zijn. Je mag fouten maken. Sterker nog, fouten maken helpt je leren. Hou het oefenen wel vol! Ook als het tegenzit. En vergelijk jezelf alleen met jezelf.Hou je voortgang bij en zie hoe je steeds beter wordt. Dat is een bron voor zelfvertrouwen.

Tip 2: Vier je successen en deel die met anderen

Als je een vaardigheid aan het oefenen bent, en je merkt dat je vooruitgaat, sta daar dan bewust bij stil. Vier je successen. En deel die ook met andere mensen. Je familie en vrienden vinden leuk om te zien hoe jij vooruitgaat. Als jij je successen samen met hen viert, dan draagt dat ook bij aan jouw zelfvertrouwen. Dus: feestvreugde delen is zelfvertrouwen vermenigvuldigen.

Tip 3: lichaamstaal

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat twee minuten in een sterke, stevige lichaamshouding staan, bijdraagt aan je zelfvertrouwen. Door bewust een zelfverzekerde houding aan te nemen, stimuleer je de aanmaak van bepaalde hormonen die jou daadwerkelijk een sterker gevoel geven. Het is een soort ‘instant boost’ voor je zelfvertrouwen. De Superman-pose is een voorbeeld van zo’n sterke houding. Stevig staan, vuisten in je zij, borst naar voren en kin omhoog. Ga maar eens twee minuten zo staan. En ontdek wat voor gevoel jou dat geeft.

Dit waren drie tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen. Vond je ze nuttig? Als je hulp nodig hebt bij het uitvoeren van deze en andere tips, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

Bonustip!

Wist je dat het beoefenen van een vechtsport vaak ook bijdraagt aan het vergroten van je zelfvertrouwen? Bij Kaihatsu kun je ook terecht voor karatelessen. En met de 1-op-1 weerbaarheidstraining en coaching zet je nog grotere stappen naar meer zelfvertrouwen.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.