In dit artikel schets ik welke benadering van talent ik hanteer bij de training en coaching van Kaihatsu. Ik geef je als het ware de drie bouwstenen van talent. Ik heb deze definitie zelf geleerd tijdens de opleiding tot Leraar karate-do bij de Karate-do Bond Nederland.
Talent is een combinatie van Aanleg, Omgeving en Leervermogen
Aanleg
Dit is wat je genetisch hebt meegekregen. Je lengte, motoriek, et cetera. Aanleg is deels een gegeven en met training deels te ontwikkelen om optimaal te benutten. Veel mensen denken dat talent uitsluitend een kwestie van aanleg is, maar het is volgens deze definitie nadrukkelijk méér dan dat.
Omgeving
Dit is de manier waarop mensen in je omgeving omgaan met talent. Denk aan ouders/verzorgers, leerkrachten, coaches/trainers en anderen. Moedigen zij je aan, geven ze je steun of juist niet? In hoeverre je omgeving ‘trainbaar’ of ‘aanpasbaar’ is, is per situatie verschillend. Meestal zijn er wel een paar zaken waar je invloed op kunt uitoefenen, om je omgeving optimaal ondersteunend te laten zijn.
Leervermogen
Dit is de behoefte om jezelf te verbeteren. Het is het geheel van je ambitie, doorzettingsvermogen, wilskracht, vermogen om op jezelf te reflecteren en verbeterpunten door te voeren, et cetera. Je kunt met je leervermogen aan allerlei zaken sleutelen om je talent optimaal te benutten.
Naar mijn mening heb je zelf de meeste invloed op Leervermogen. Dat is namelijk sterk afhankelijk van je eigen houding. Als je gemotiveerd bent en een lerende houding aanneemt, dan kun je heel ver komen.
Een voorbeeld? Ik ken uit de karate-wereld diverse mensen die fysiek weinig aanleg hebben voor karate, maar die dankzij hun leervermogen en de steun van hun omgeving tóch hoge dangraden gehaald hebben. Ik heb ze zien leren van fouten, ik heb ze zien vallen en opstaan en ik heb gezien hoe ze dingen hebben bereikt die ze zelf nauwelijks voor mogelijk hielden. Niet omdat het ze van nature kwam aanwaaien, maar juist omdat ze alle zeilen moesten bijzetten.
Bouwstenen om mee te werken
Waarom is dit van belang voor weerbaarheid? Als je talent op deze manier benadert, dan heb je altijd iets om mee te werken. Talent is geen gegeven, maar een combinatie van factoren waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. En díe invloed, díe draagt bij aan je zelfvertrouwen en weerbaarheid. Met deze benadering van talent, zit je in de laag van Mentaliteit in de Piramide van Mentaliteit et cetera. En dat is de laag waar je zelf het meest over te zeggen hebt.
Wat denk jij? Is talent uitsluitend een kwestie van aanleg? Of ken je zelf voorbeelden van mensen die vooral door hun leervermogen tot mooie resultaten zijn gekomen? Laat het weten in een commentaar hieronder.