Hoe ontwikkel je een assertieve houding?

Hoe ontwikkel je een assertieve houding? Zoals we in dit artikel met video gezien hebben, is een assertieve houding één van de drie basishoudingen. In dít artikel met video zoomen we in op die assertieve houding. Je leert wat de kenmerken zijn van assertiviteit. En je krijgt tips hoe je die assertieve houding kunt ontwikkelen.

Er bestaan veel verschillende definities van assertiviteit. De meeste definities hebben met elkaar gemeen dat assertiviteit gaat over de balans tussen jouw belangen en die van een ander. Met een assertieve houding kom je op een duidelijke manier op voor jouw belangen, zonder dat je een ander daarbij beschadigt. Je hebt oog voor je eigen behoeftes en waarden, én je respecteert die van anderen.

Kenmerken van assertiviteit

Enkele kenmerken van een assertieve houding:

  • Je bent jezelf bewust van je eigen waarden, behoeftes en belangen. En je kunt die helder onder woorden brengen.
  • Je staat open voor de waarden, behoeftes en belangen van anderen. Dit noemen we ook wel inlevingsvermogen of empathie.
  • Je bent in staat om je grenzen aan te geven op een manier die duidelijk is, zonder (de relatie met) een ander te beschadigen. Kortom: je durft ‘Nee’ te zeggen en je kunt dat doen op een manier die past bij de situatie.
  • Je geeft veel en vaak oprechte complimenten. En je kunt die zelf ook in ontvangst nemen.
  • Je ben je bewust van je lichaamstaal en past die bewust toe om je verbale boodschap te ondersteunen.

Assertiviteit is een houding én een vaardigheid. Dat betekent dat je assertief gedrag kunt oefenen en ontwikkelen. Om je daarbij te helpen, geef ik je een aantal tips, oefeningen en ‘gereedschappen’.

Vijf tips om je assertiviteit te ontwikkelen

Je weet nu wat enkele kenmerken van assertiviteit zijn. Hoe ontwikkel je een assertieve houding? Met deze vijf tips kun je vandaag al aan de slag:

  1. Krijg inzicht in jouw eigen waarden. Bij dit artikel kun je een gratis ‘Waarden-werkblad’ downloaden. Hierop staan oefeningen waarmee je de vijf waarden achterhaalt die voor jou het meeste van belang zijn. Aan de hand van die vijf waarden kun je vervolgens nog enkele andere nuttige oefeningen doen. In je eentje, of samen met iemand anders.
    Het Waarden-werkblad open je hier.
  2. Oefen met het aangeven van je grenzen. Een communicatie-techniek daarvoor is de Mededeling-in-3-Stappen. Je benoemt het gedrag van de ander waar je last van hebt, je vertelt welk effect dat heeft op jou, en je vraagt om de verandering die je graag wilt zien. Alles over de Mededeling-in-3-Stappen lees hier op deze website.
  3. Oefen met de communicatie-techniek Luisteren-Samenvatten-Doorvragen-Concluderen. Daarmee vergroot je je empathisch vermogen, wat een kenmerk is van mensen met een assertieve houding.
  4. Geef veel en vaak complimenten. Begin maar eens met elke dag één compliment. Als je dat spannend vindt, begin dan online. Neem complimenten ook goed in ontvangst. Een eenvoudige reactie op complimenten is: “Dank je wel”.
  5. Oefen je lichaamstaal. Ga bijvoorbeeld twee minuten per dag in de Superman-powerpose staan. Er is wetenschappelijk aangetoond dat je met deze powerpose daadwerkelijk je zelfvertrouwen doet groeien. En daarmee je assertiviteit.

Tot zover voor nu. Vijf kenmerken van assertiviteit en vijf tips waarmee jij jouw assertiviteit kunt ontwikkelen. Laat me weten hoe jij deze tips gebruikt in jouw dagelijks leven.

Wil je echt aan de slag met jouw assertiviteit? Dan is de 1-op-1 coaching en weerbaarheidstraining van Kaihatsu misschien iets voor jou.

Deel deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.